Evenimente
s5 logo
logo right

logo eea grants logo program patrimoniu ro Logo AEPC

 

Asociația Excelență prin Cultură și partenerul său Biblioteca Academiei Române au plăcerea să vă invite la conferința de închidere a proiectului „Medievalia - Texte fundamentale ale culturii române medievale” , eveniment ce va avea loc marți, 15 martie 2016, orele 12:30 în sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române din Calea Victoriei Nr. 125., Sector 1, București.
Proiectul „Medievalia - Texte fundamentale ale culturii române medievale”, este finanțat din programul PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” finanțat prin Mecanismul Financia SEE 2009 – 2014, Bugetul de stat. Perioada de implamentare a proiectului este de 12 luni.conf2 1

Obiectivul general al proiectului „Medievalia - Texte fundamentale ale culturii române medievale” este protejarea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural scris în domeniul literaturii române vechi prin creșterea numărului de resurse culturale reprezentative digitizate și facilitarea accesului la acestea pentru public.
Cel mai important scop al digitizării este acela de a spori accesul la informație și de a îmbunătăți conservarea documentelor, fiind modalitatea cea mai adecvată de distribuție pe scară largă a informației. Proiectul de față își propune digitizarea a 60 de volume manuscrise privitoare la literatura română veche din secolele XV – XVIII.
În cadrul conferinței are loc vernisajul care ofera publicului ocazia unica de a vedea exemplare ale unor manuscrise importante pentru inceputurile culturii românesti.

conf2 2Site-ul www.medievalia.com.ro pune la dispoziție publicului un corpus de 60 de manuscrise, din care 39 românești, 14 slave și 7 grecești, piese ale patrimoniului național dintre cele mai valoroase. Acestea pot fi consultate și cercetate integral și sunt însoțite de descrieri codicologice, care includ informații esențiale despre conținut, autori, datare, organizarea pe caiete a manuscriselor, tipuri de hârtie, însemnări de circulație și proveniență.
În cadrul conferinței de stadiu vor fi prezentate pe larg obiectivele și rezultatele obținute în cadrul proiectului.

 

 

 

logo bib

 

0066a tifetz

logo eea grants
logo program patrimoniu ro
logo mc
UMP ro